Help, ineens een kilo zwaarderSta jij elke dag op de weegschaal?

Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen wegen zichzelf heel vaak (soms meerdere keren per dag).
Dat het niet zo slim is, heb je dan zeker al gemerkt. Je valt er niet sneller van af. Eigenlijk het enige dat het oplevert is frustratie.

 Wegen en afvallen

De weegschaal is inderdaad een hulpmiddel om je voortgang te meten. Het probleem met elke dag meten is alleen dat je hiermee geen goed beeld krijgt. Je gewicht schommelt namelijk dagelijks. De ene dag ben je wat zwaarder dan de andere dag zonder dat je iets anders hebt gegeten of gedaan.

Hoe kan dat?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld je vochthuishouding, zoutinname en hormonen beïnvloeden dagelijks je gewicht. Zo ben je bijvoorbeeld zwaarder na zout eten, voor je menstruatie en als het heel warm is. Na intensief sporten of zweten ben je juist weer wat lichter.

Deze dagelijkse schommelingen in je gewicht kunnen heel frustrerend werken als je wilt afvallen. Probeer daarom maar één keer in de week, op een vast tijdstip, op de weegschaal te gaan staan. Zo krijg je een beter beeld van wat er met je gewicht gebeurt.

Als ik je begeleid bij het afvallen, spreken we zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip af en weeg ik je een keer per week.

Kun je het toch niet laten?

Onthoud dan dat het getal op de weegschaal niet alleen wordt bepaald door wat je (de dag ervoor) hebt gegeten en gedronken…

Help, ineens een kilo zwaarder? Hoe vaak sta jij op de weegschaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *