Herkenbare kreten?!

“Ik ben veel te laat begonnen met leren”. “Ik had weer een slecht punt voor het oefenexamen”. “Ik krijg geen hap door mijn keel”. “Ik heb slecht geslapen vannacht”. Duidelijke signalen van examenstress.

Mijn beide kinderen starten morgen met de laatste ronde van het eindexamenjaar: het Centraal Eindexamen. Je kunt je voorstellen hoe het er soms bij ons aan toe gaat de laatste weken. Ons gezellige huis is veranderd in een zenuwcentrum. Veel uren worden besteed aan leren, oefenen, herhalen. De lekkere broodjes, smoothies en goed gevulde soepen zijn niet aan te slepen. Voor de broodnodige energie natuurlijk, maar ook om ze een beetje te verwennen.

Gelukkig hoor ik ook kreten als: “Ik ben echt goed bezig”. “Dit vak ga ik zeker ophalen”. “Ik wil met goeie punten slagen en doe daar alles aan”. Dan word ik blij van en ook trots.

Ook al verwacht ik dat ze allebei slagen, je kunt je wel voorstellen dat ik zelf ook een beetje zenuwachtig ben. Dat gevoel van spanning slaat op mij over. Soms is er een ontlading, dan gaat er eentje hard gillen of uit de stress zich in een huilbui.

Er zijn, luisteren, praten (of juist niet) is het minste dat ik kan doen. De komende twee weken laveer ik tussen mijn kinderen, kijk waar ze behoefte aan hebben.

Ik beschouw dit ook als een bijzondere tijd. Na de middelbare school gaat er ineens veel veranderen. Dat besef ik me nu maar al te goed. Zo loopt het in het leven en als moeder moet je daar een weg in vinden. Dat lukt me wel, het zal alleen een tijdje onwennig zijn.

Examenstress voor moeders dus!

Het is belangrijk om af en toe een beetje afstand te nemen. Een stukje wandelen, in de tuin werken of op de fiets naar de stad. Dat werkt goed. Om klaar te staan en te zorgen is het belangrijk dat ik me goed voel. Af en toe aandacht voor mezelf dus.

Denk ook aan jezelf

Zit jij in een vergelijkbare situatie? Doe wat je hart je ingeeft en geef aandacht waar nodig.
Maar vergeet jezelf niet!

Examenstress…ook voor moeders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *